Over ons

Sundaymorning@ekwc is een internationale artist-in-residence en centre-of-excellence voor keramiek. Al meer dan 50 jaar worden hier, van over de hele wereld, kunstenaars, designers en architecten ontvangen om te experimenteren met klei. Dit levert zowel bijzondere kunstwerken op, als technische innovaties. De resultaten zijn te zien in musea van New York tot Tokyo.

Bijzonder aan Sundaymorning@ekwc is de combinatie van faciliteiten van wereldklasse, de aanwezigheid van adviseurs met internationaal vooraanstaande technische kennis en de openheid om recepten, processen en innovaties vrij te delen.

Het centrum is gevestigd in de voormalige ververij en looierij van de Koninklijke Verenigde Leerfabriek in Oisterwijk. Een monumentaal gebouw dat destijds de grootste leerfabriek van Europa was. Een plek waar historie, inspiratie en maken al meer dan een eeuw samengaan.

Missie

Sundaymorning@ekwc heeft als missie om het materiaal keramiek verder te ontwikkelen en de toepassing er van in kunst, design en architectuur te promoten.

geschiedenis

De geschiedenis van Sundaymorning@ekwc begint op 7 december 1969 te Heusden. Op initiatief van keramist Jan Oosterman en conservator Bernardine de Neve van Museum Boijmans Van Beuningen wordt het Keramisch Werkcentrum (KWC) opgericht. Het centrum is op dat moment vooral bedoeld om een aantal keramisten ovenfaciliteit te bieden. Al snel wordt duidelijk dat dit niet alleen efficiënt is, maar dat het ook samenwerking en kennisuitwisseling bevordert. Dit is het begin van het centre-of-excellence dat Sundaymorning@ekwc heden ten dage is.

Gedurende de jaren groeit het aantal voorzieningen. Het KWC biedt workshops en seminars aan en legt contacten met musea, galeries en (potentiele) kunstkopers. In 1991 verhuist het centrum naar een groter pand in ‘s-Hertogenbosch. Vanwege nieuwe, internationale ambities verandert de naam naar EKWC (Europese Keramisch Werkcentrum). Dankzij 11 ateliers, verdeeld over twee verdiepingen, kan men nu 45 artists-in-residence per jaar ontvangen.

De faciliteiten, kennis en contacten bieden carrièrekansen. Niet alleen voor geschoolde keramisten, maar ook voor andere disciplines. Vanaf begin jaren negentig melden steeds meer niet-keramisten zich aan voor een werkperiode. Het experiment, de technische ontwikkeling en de reuring die hieruit voortkomen zorgen dat het centrum een steeds belangrijkere positie inneemt op keramisch gebied, en indirect invloed uitoefent op de (internationale) wereld van kunst, design en architectuur.

In 2015 verhuist het centrum naar zijn huidige onderkomen. Met 16 werkruimtes biedt het huidige gebouw de mogelijkheid om elk jaar 60 deelnemers te verwelkomen. Naast een studio en appartement krijgen artists-in-residence toegang tot de werkplaats met verschillende ovens, een gespecialiseerd team, een gips-, glazuur-, hout-, metaal- en onderzoeksafdeling, een spuitcabine en een bibliotheek die dag en nacht toegankelijk is.

Dankzij het ruime pand is Sundaymorning@ekwc nu instaat om groepen publiek, hoger onderwijs en bedrijfsleven te ontvangen. Het centrum werkt veelvuldig samen met internationale kunstacademies, wetenschappelijke instituten, galeries, musea en de (keramische) industrie. Opgedane kennis op zowel technisch, als artistiek, gebied wordt zoals voorheen vastgelegd, beschikbaar gesteld en internationaal verspreidt in de vorm van masterclasses, tentoonstellingen en publicaties. Alles ter ontwikkeling en promotie van keramiek.

Ervaren kunstenaars en jonge talenten werken zij aan zij bij Sundaymorning@ekwc. Door de jaren heen ontvangt het instituut vele talenten en gerenommeerde namen voor een werkperiode, zoals onder andere Tony Cragg, Anish Kapoor, Jose Maria Sicilia, Kimpei Nakamura, Jun Kaneko, Karin Arink, Thom Puckey en Tom Claassen.

Klik hier voor meer informatie over de geschiedenis van Sundaymorning@ekwc

staf

Sander Alblas | sander@ekwc.nl
Adviseur 3D en digitaal

Froukje van Baren | froukje@ekwc.nl
Adviseur werkplaats

Linda Barkhuijsen | linda@ekwc.nl
Huishoudelijke dienst

Yves Brandsma | yves@ekwc.nl
Huismeester

Annelies Broenink | annelies@ekwc.nl
Rondleidingen en evenementen

Luc Daamen | luc@ekwc.nl
Adviseur werkplaats

Annette van den Hout | annette@ekwc.nl
Administratie

Jorgen Karskens | jorgen@ekwc.nl
Zakelijk leider

Katrin König | katrin@ekwc.nl
Adviseur werkplaats

Debbie Lutter
Werkplaats assistent

Tjalling Mulder | tjalling@ekwc.nl
Adviseur werkplaats

Mieke Montagne | mieke@ekwc.nl
Adviseur werkplaats

Monique Ouwers | monique@ekwc.nl
Huishoudelijke dienst

Pierluigi Pompei | pierluigi@ekwc.nl
Adviseur mallen

Heike Gonlach | shop@ekwc.nl
Coördinator EKWC shop

Leslie Segeren | leslie@ekwc.nl
Huishoudelijke dienst

Nico Thöne | nico@ekwc.nl
Projectleider

Ranti Tjan | ranti@ekwc.nl
Directeur

raad van toezicht

Amo Bosman (partner Deloitte)
Irene Fortuyn (kunstenaar)
Thomas Eyck (eigenaar designlabel t.e.)
Anne Wenzel (kunstenaar)
Tet Reuver (zelfstandig adviseur)

Het bestuur werkt geheel onbezoldigd

anbi

Sundaymorning@ekwc is gekwalificeerd als Culturele ANBI: een Algemeen Nut Beogende Instelling.

btw-nummer: NL 0029 200 62 B01

adres: zie contactgegevens

raad van toezicht: zie bestuur

Voor een overzicht van activiteiten in 2020, zie:

Jaarverslag 2020: hier te downloaden
Jaarrekening 2020: hier te downloaden